
A) Wuig. Grup halinde sergilenen bir danstır. Politeist döneme ait bir dini tören kalıntısıdır. Kız erkek kol kola veya el ele tutuşarak ağır bir ritim eşliğinde ortak figürler yaparlar. Günümüzde düğün açılış ve kapanışları bu dansla yapılır. Tüm yörelerde bilinir.
B) Kafe. Kabardey dansıdır. Son derece ağır başlı, ince figürlerle aristokrat Kabardey yapısı ortaya konulur. Ğıbze adı verilen ağıtlar veya ağır sevda şarkıları eşliğinde oynanır. Türkiye'de Uzunyayla, Tokat, Bandırma ve Amasya'da sıklıkla oynanır.
D) Tlaperuj. Abhaz danslarına benzer. Parmak uçlarında yapılan dans anl***** gelir. Bir çiftin uyumlu ayak hareketleriyle sergilenir. Güney Marmara ve Düzce havalisinde oynanır.
E)AĞLATAN KAFE. bir Rus kuşatmasında yaşlı bir kadının gaza getirmesiyle hazırlanmadan birliklere saldıran ve tamami ölen çerkes gençlerini anlatır.
F)ZIGATHLET. çerkes dansları arasındaki en hızlı ritme sahip olanıdır ve çerkes hayatının vazgeçilmez unsuru olan atların hareketlerinden esinlenerek koreografisi yapılmıstır. çerkes atlılarının çevikliği ve aralarındaki tatlı-sert rekabet anlatılır.
G)Rekoru Kıran Çerkes Dansı.
H)OŞHAMAFUE. ismini Elbruz olarak da bilinen Oşhamafua Dağından alır.koreografisinde diasporaya dağılmıs Çerkeslere gönderilen selam temennileri vardır.

K)GUŞEXEPXE. Çerkeslerin geleneklerinden küçük bir bölümünü yansıtan tiyatral bir danstır.

L)KAMARIFE.çerkeslerin bıçağa benzeyen fakat daha büyük. iki tarafı keskin ve ucu sivri olan kamayı kolay bir şekilde nasıl kullandıklarını gösteren bir danstır.

M)APSUVA KOŞARA. Abaza Oyunu olarak ta bilinen bu dans.abhazyada unutulmuş olan ve diasporadaki Abhazların orjinal figürleri koruyarak oynadıkları dansın kareografize edilmiş şeklidir.

N)Apsnı Apsuw;
bir halk dansıdır.Atalarımızın kafkasyadan getirmiş oluğu otantik Apsuwa-Laparisa-Laparüş isimli halk dansının sürgün sonrası Abhazyasında farklı bir yönde değişmiş,gelişmiş şeklidir.savaşlar ve sürgünler yüzünden kara denizli .çerkes kabilelerinden yalnızca az sayıda abhaz(Azığa)abhazyada kalabilmiştir.küçük bir şapsığ topluluğu dışında diğer karadenizli çerkes kabileleri artık kafkasyada eski yerlerinde yokturlar.o sebeple günümüzde yalnızca abhazyaya mahsus bri şekil almış olan bu dansa ;otantik apsuwa -laparuş dansından ayırmak için "Apsnı Apsuwa"(abhazya apsuwası)diyoruz.
Bu dansın sahen düzeni içinde sergilenmesi ile de hareketli,zaman zaman lirik bir sahne dansı ortaya çıkıyor.

Kızların dansı;
Zaman zaman bir araya toplanan genç kızların kendi aralarında nasıl eğlendiklerini göstermek amacı ile hazırlanmış bir sahne düzenlemesidir.

Kama dansı;
(kamalarla dans).halk dansıdır.
kafkasyada ,diasporada mesela düzcede 1940 lara kadar düğünlerde kamalarla dans eden kişiler olduğunu büyüklerimizden duyduk.bu gibi kişilere dans sırasında orada bulunanlar kendi kamalarını veriyorardı.(tabiatı ile bu kamaların boyutları standart değildir).
göstreiler için çerkeslerin kama kullanmaktaki ustalıklarının serglilemek amacı ile sahnelenmektedir.

